Over mij

Ik stel me graag aan jullie voor!


Mijn naam is Jorinde Prinsen.

Ik woon samen met mijn hond ‘Prins’ in Haarlem.

In 2014 heb ik ‘Spelen helpt’ van Manon overgenomen. Een prachtige praktijk, een kans die ik met beide handen heb aangepakt!

Al voordat ik aan de opleiding speltherapie begon had ik een grote interesse in de positieve werking van dieren op mensen. Tijdens de opleiding ‘Animal Assisted Care’ leerde ik wat dieren kunnen betekenen voor kinderen en wilde ik er alles over weten.

Ik vond het daarnaast bijzonder om als het ware in het koppie van kinderen te duiken. Door aan te sluiten bij de taal van het kind (spel) kan het kind ontdekken wie hij is en wat hij kan. In het spel verwerkt het kind (moeilijke) gebeurtenissen. Als speltherapeut bereik je kinderen spelenderwijs op eigen niveau en kun je inspelen op wensen en problemen. Hierdoor kan het kind zich weer (leren) ontwikkelen.

Tijdens mijn afstudeerperiode als speltherapeut had ik de droom om speltherapie te combineren met diertherapie. Zonder dat ik wist of dit bestond, ging ik op zoek naar een viervoetige co-therapeut. Een lieve, betrouwbare hond met een stabiel karakter... Speciaal geselecteerd, getraind en opgeleid om samen te gaan werken in de praktijk van ‘Spelen helpt’.

Op 23 juli 2013 werd mijn gouden maatje ‘Prins’ geboren. Vlak daarna begonnen ik en Prins met de opleiding ‘Animal Assisted Play Therapy (AAPT)’, ontwikkeld in Amerika. Hier doorlopen Prins en ik een certificatieprogramma om volgens de Amerikaanse normen officieel als gecertificeerd duo aan de slag te kunnen gaan. Helaas is er in Nederland nog geen bestaande opleiding, waardoor het extra belangrijk is om je op de juiste manier te scholen in deze bijzondere manier van hulpverlenen. Een hond blijft een levend wezen en juist tijdens de therapiesessies moet hij op een plezierige manier zonder stress te ervaren aan de slag kunnen. Het mooiste van dierondersteunde speltherapie is dan ook dat het zowel het welzijn van het kind als het welzijn van de hond waarborgt! Beter kun je het niet verzinnen, toch?

Dierondersteunde speltherapie is een compleet nieuw terrein, slechts 75 speltherapeuten wereldwijd die geschoold zijn in AAPT. Tot nu toe ben ik de eerste speltherapeut in Nederland die op een professionele wijze een hond inzet tijdens speltherapie.

Naast mijn werk als speltherapeut werk ik als begeleider op een woon(logeer)groep voor kinderen met een (lichte) verstandelijke beperking en gedragsproblemen. Hier wonen kinderen in de leeftijd van 5 tot 16 jaar die door diverse gebeurtenissen (gedeeltelijk) niet meer thuis kunnen wonen. Het is mooi werk om deze kinderen handvaten aan te kunnen reiken en te helpen om veilig op te groeien.

Met ‘Spelen helpt’ wil ik kinderen het steuntje in de rug bieden dat zij nodig hebben.

Tot ziens bij ‘Spelen helpt’!