KIES voor kind

KIES betekent: Kind In Echtscheiding Situatie

Ouders die getrouwd zijn of samen wonen kunnen er voor kiezen om te gaan scheiden. Dat betekent dat ze niet meer langer bij elkaar weer willen of kunnen wonen.

Er zijn veel redenen waarom ouders willen scheiden. Het is belangrijk dat je weet dat het nooit jouw schuld is. Ouders kiezen er zelf voor om te scheiden. Soms samen, soms komt het vooral bij één ouder vandaan.

Misschien gaan jouw ouders ook scheiden of zijn ze inmiddels al gescheiden.

Een scheiding brengt verandering met zich mee en kan veel vragen bij je oproepen. Het is verdrietig en kan verwarrend zijn. Soms ga je verhuizen, of ga je naar een andere school. Je ziet je ouders niet meer alle dagen en je ouders kunnen nieuwe partners krijgen.

Het is dan fijn als je iemand (of meerdere mensen) om je heen hebt waar je je verhaal kwijt kan. Die jou kan helpen. Aan wie je kunt vertellen wat je voelt en denkt. Misschien heb jij een tante of oom, een opa of oma, een leerkracht of buurman die je vertrouwt en waar je mee kunt praten. Mensen die echt naar je luisteren. En anders is de kindertelefoon is er om naar jouw verhaal te luisteren.

Er zijn ook KIEScoaches zijn die jou kunnen helpen om de scheiding een plekje te geven, zodat er weer ruimte komt voor leuke dingen.

Bij een KIEScoach kom je meestal in een groepje kinderen waarvan de ouders ook gescheiden zijn en kun je met elkaar praten en spelletjes doen. Je mag jezelf zijn. Ook als jij je boos voelt of verdrietig of angstig of verward. Bij KIES kun je doen wat jij nodig hebt om verder te kunnen na de scheiding van je ouders. Soms is het prettiger voor jou als je alleen bij een KIEScoach komt. Dat kan ook. Het gaat erom wat jij nodig hebt.

Het is goed om te onthouden dat ouders kunnen kiezen om te scheiden, maar ze zullen altijd jouw ouders blijven!

Wat kun je zelf doen?
  • Vertel je ouders dat je mee wilt praten en mee wilt denken over de dingen die voor jou gaan veranderen.
  • Praat over je gevoel en stel de vragen die je hebt.
  • Blijf uit de ruzies van je ouders.
  • Jij hoeft niet voor je ouders te zorgen.
  • Doe dingen die je leuk vindt.
  • Misschien kun je meedoen aan KIES om daar je verhaal eens kwijt te kunnen en je vragen te stellen.