Visie

De visie van Spelen helpt

De naam van de praktijk geeft het al aan... spelen helpt.

Kinderen die in de praktijk geweest zijn en afscheid nemen, omdat het weer goed met ze gaat, geven regelmatig tekeningen met de tekst: “Spelen helpt écht!”

Spelen is de taal van de kinderen. Daar waar kinderen niet altijd woorden hebben voor wat ze vinden of voelen, kunnen ze het vaak wel uiten in spel. Spelen is dan ook één van de belangrijkste dingen die kinderen doen bij Spelen helpt. Binnen hun spel kunnen ze o.a. oefenen, ontspannen, verwerken, uitproberen en ontwikkelen.

Het woord ‘spelen’ klinkt als iets wat kinderen doen. Maar ook tieners en volwassenen spelen. Spelen met taal, spelen met je gedachten, een spel spelen, open kaart spelen. Binnen de begeleiding van ouders en tieners worden er speelse vormen gekozen om inzicht te verkrijgen in hun situatie, gevoelens of gedachten.
‘Spelen helpt’ gaat er vanuit dat een kind in principe geen therapie nodig heeft, tenzij het kind belemmerd wordt in de ontwikkeling of zelf last ervaart van bepaalde gevoelens, gedachten of situaties. Soms is het aan de ouder(s) of verzorger(s) om te zien dat het kind hulp nodig heeft, maar het is belangrijk dat het kind het zelf ook wil.

Spelen helpt wil ‘een stukje meelopen’, waarna het kind en de ouders voldoende kracht of zelfvertrouwen hebben om zelf verder te gaan met het proces dat in gang gezet is. Spelen helpt is daarbij een steuntje in de rug, een spiegel, een luisterend oor, maar het is ook belangrijk dat Spelen helpt op tijd los laat, zodat er optimale groei kan zijn.

Ieder kind is uniek. Voor iedereen die bij Spelen helpt komt geldt: Je mag er zijn, zoals je bent. Samen naar een manier zoeken die voor ouder(s), verzorger(s) en kind goed voelt. Geen kinderen veranderen, maar ze laten terugvinden wat ze ergens uit het oog verloren zijn. Of ondersteunen, zodat de ouders of het kind (weer) de best mogelijke versie van zichzelf kan zijn. De oplossing zit van binnen, maar soms moet er eerst opgeruimd worden om te kunnen zien wat je allemaal in huis hebt.